Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2017 16:40

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΑΠΔΠΧ ΣΤΟ MYSCHOOL Κύριο

                                                                                                                                                                                                                                                   Αθήνα, 07 Σεπτεμβρίου 2017

 

                                                                                                                 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΣ) εκφράζει την ανακούφισή του για την Προσωρινή Διαταγή του Προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (1/2017), με την οποία καλεί το Υπουργείο Παιδείας και το ΙΤΥΕ Διόφαντος να προσαρμόσουν άμεσα το πληροφοριακό σύστημα «myschool» κατά τρόπο ώστε να είναι σύμφωνο προς την ισχύουσα νομοθεσία. Η απόφαση αυτή υποχρέωσε το Υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα που παρείχε το myschool για "μαζική ανανέωση εγγραφών", γεγονός που προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών.

Σύμφωνα  με την παραπάνω δυνατότητα όσοι έχουν πρόσβαση στο myschool (15.500 χρήστες επίσημα- 45.000 και πλέον ανεπίσημα) μπορούσαν να δουν από τις 20 Ιουνίου μέχρι τις 30 Αυγούστου 2017 όλα τα προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών και των γονέων τους, όλων των σχολείων της χώρας, δημόσιων και ιδιωτικών,  που θα φοιτήσουν το σχολικό έτος 2017-18 στην Α΄ τάξη Δημοτικού, Α΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου. Ενώ η απόφαση της Αρχής 139/2014 αναφέρει ότι «Το ΥΠΠΕΘ οφείλει να εξασφαλίσει ότι πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των μαθητών και των γονέων/κηδεμόνων τους που τηρούνται στο σύστημα έχει μόνο η σχολική μονάδα φοίτησης του μαθητή.»

Ήδη εκκρεμούν και άλλες αποφάσεις στην Αρχή από καταγγελίες του ΣΙΣ για παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων για το συγκεκριμένο πληροφοριακό σύστημα.

 Ο ΣΙΣ καλεί:

- Το ΥΠΠΕΘ και το ΙΤΥΕ Διόφαντος να επιδείξουν την πρέπουσα ευαισθησία και σοβαρότητα σεβόμενα τα προσωπικά δεδομένα μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη.

-Όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, εκπαιδευτικούς και γονείς να επαγρυπνούν και να καταγγέλλουν παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων μέσα από το myschool.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2017 13:32